Tratat de superficialitate

 

Prevenire : Multe din consideratiile de mai jos trebuie luate ca impresii incerte. Variatiile intre oameni sau situatii sint prea mari pentru a risca categorisiri generale . Fenomenele descrise imi par totusi raspindite semnificatif si simptomatice.

 

       Introducere

Titlul produce probabil teama de a da peste o expunere stufoasa... Dimpotriva, prin recurs la metoda tratatul va fi ... superficial. Motivul este probabil cel ce impinge intodeauna catre simplism : criza de timp... a celui ce exprima si a celui ce citeste.

      

De peste doi ani, de cind incerc sa deslusesc intelesuri din experienta mea "canadiana", problema superficialitatii se insinueaza obsedant, in cele mai variate contexte si forme. Am ajuns chiar la concluzia ca ea are un rol important in explicarea dificultatilor de adaptare a imigrantilor de genul meu.

 

Am trecut prin faze contradictorii: de la condamnarea superflului ca aneantizant pina la aceptarea lui ca fatalitate si chiar la intelegerea lui ca relaxare (umor). Dar pentru inceput, sa precizez termenii acestor observatii.

 

       Sursa de superficialitate

 Atunci cind ne propunem sa gasim o solutie la o problema, putem sa ne distribuim eforturile intre cautarea optimului si reactia in sine, in moduri foarte variate.

La o extrema, putem reactiona cit mai rapid, folosind ca polarizare (orientare) instinctul, experienta sau chiar inspiratia.

La cealalta, putem medita cit mai complet, folosi rationamente, testa, estima previziuni.

Care dintre strategii este mai eficace ? E evident ca raspunsul e variabil, ca poate fi altul pentru cazuri diferite. A nega rolul analizei meticuloase ar insemna sa nu recunosti marile succese pe care aceasta atitudine le-a facut posibile. A postula obligatia de a o adopta intodeauna, inseamna insa a escamota experienta umana, a nu recunoaste ca deseori, energia risipita pentru cautarea optimului nu se justifica, ca te antreneaza in sterilitate.

 

Nu dispunem de retete universal aplicabile pentru dozarea acestui raport: repede - profund. Anumite situatii au privilegiul de a oferi formule bine definite. In altele insa, ambiguitatea acestei decizii e de neeliminat, ea ne reclama ori o decizie rapida instinctiva, ori o analiza suplimentara pentru a hotari. De unde, evident se naste o noua iteratie intr-o "spirala vicioasa". Important ramine poate sa ne pastram luciditatea (si umorul).

 

Cele de mai sus s-au referit la cunoasterea in vederea actiunii (cunoasterea-mijloc). S-ar parea ca, referindu-ne la cunosterea-scop, la dorinta de a sti, de a intelege simetria intre tratarea artificiala si adinca, s-ar rupe in favoarea profunzimii. Etaloanele culturii consemneaza aceasta preferinta.

Realitatea spiritului este insa mai nuantata si monopolul solutiei "in adincime" e contrazis de gama variata a spatiilor de cunoastere pe care oamenii si le construiesc. Unii dezvolta in profunzime, detaliaza, lupta cu ambiguul, diseca si verifica, clarifica si cizeleaza peisajul interior. Altii insa, se intind in suprafata, inglobeaza ambiguul, cladesc cu vag, cladesc peisaje bogate cu picaturile unor concepte difuze. Cine poate decide asupra "justetei" acestor optiuni ? Mai curind pare fertil a te inarma cu capacitatea de a gusta aceste armonii diferite, de a auzi melodiile distincte ce provin din aceste universuri.

 

Lucrurile se petrec ca si cum s-ar supune unei legi a volumului constant, dezvoltarea in adincime fiind normal insotita de o reducere ca suprafata. Si vice-versa.

Se considera ca solutia din aceasta "conservare" ar fi o mai buna "ierarhizare" (abstractizare), care ar permite ca operind cu concepte de rang superior, sa putem combina numarul redus cu suprafetele mari. In fapt, nu putem verifica daca abstractizarea, reducind la simbol, nu saraceste volumul dupa linii mai subtile, transversale, nu rarefiaza in densitate, raminind sub imperiul conservarii.

Toate acestea sint dificile si statistice, caci in mod evident unii au posibilitati globale deosebite, putind sa se intinda si in suprafata, si in adincime, si in densitate. Si invers.

 

Am redat acest model (discutabil) numai pentru a-l putea folosi ca reper pentru consideratiile ce urmeaza, mult mai practice. Sint citeva intrebari pe care le formulez :

Care este directia in care este impinsa personalitatea omului contemporan Cu ce efecte ?

Care este pe problema superficialitatii, specificul spatiilor de tipul Romaniei dinainte de 1989? Care sint dificultatile de sincronizare la intrarea unui caracter "adinc" intr-o moda "superficiala" ? Care sint perspectivele sale ?

 

 Portret "vestic"

Pentru a putea ajunge in pozitia in care a ajuns, Omul a trebuit sa exploreze intens in directia profunzimii. Numai cunosterea exacta i-a permis solutii atit de eficace. S-ar parea ca acest beneficiu e suficient pentru a transa contra superficialitatii.

In fapt lucrurile se petrec mai curind pe dos, aparent paradoxal. Aparent, deoarece problema se pune nu la Om, ci la oameni. Putini sint aceeia ce cauta solutii si se formeaza intru scormonire. Majoritatea le folosesc.

 

Evolutia tehnologicâ adinceste acest clivaj intre utilizatorii si producatorii de solutii. Forta multiplicativa ce asigura consumul pe scara larga a unei inovatii, reduce nevoia de masa cercetinda. Oamenii dispun de instrumente tot mai "inteligibile" sau chiar "inteligente" care le permit sa obtina ce vor, dînd ordine a caror decodare nu le e necesarä.

Dar chiar in tabara celor ce produc noul, situatia s-a schimbat.

 

Problemele sint tot mai complexe, facind apel la :

- modele tot mai abstracte, tot mai eterate;

- lucru in echipe mari, la module a caror inteles in ansamblul care le inglobeaza e tot mai dificil de perceput (daca mai exista un inteles separabil);

- tehnici de proiectare automatizate, etc.

Astfel e posibil ca insasi cercetarea sa nu mai presupuna cunoasterea in adincime a obiectelor a caror manipulare exterioara fac obiectul ei.

 

Toate acestea au facut posibila o scadere manifesta a tendintei pentru profunzime cu final pragmatic in socioetatea apuseana actuala. Cit despre profunzimea cu final filosofic, atrofierea ei e de asemenea naturala.

Pe de o parte, datorita evolutiei catre relativitate generalizata a sistemului de valori.

Pe de alta parte, ca reactie la o istorie indelungata de daruiri si eforturi aparent (?) nerasplatite a demersurilor filozofice.

Si in primul rind (probabil) datorita dependentei naturale intre interesul pragmatic pentru cunoastere si cel abstract. E plauzibil ca setea de a "sti pur si simplu" a venit ca o descarcare a unei potentialitati acumulate de oameni ce se formasera intru a "sti ca sa". Slabirea exercitiului intrebarii pragmatice, poate explica slabirea dexteritatilor de intrebare pura.

 

Voi adauga la aceasta si un alt factor, pina acum neluat in consideratie : timpul, sau mai bine zis ritmul. Exacerbarea concurentei in conditiile contemporane, a determinat o febrilitate a producerii noului. A sta prea mult in cautarea perfectiunii, inseamna a te condamna la sinucidere pe piata. TREBUIE SA FACI REPEDE (absolut) si cit mai bine (relativ). Cercetatorii-producatori sint obligati sa se supuna acestui ritm, sa opereze pe o magma fluida, in continuu regim tranzitoriu.

 

Nu mai este timp pentru intelegerea profunda a unui model, sau obiect, sau principiu, pentru ca intre timp el e "adus la zi" sau inlocuit pur si simplu. In goana dupa deschiderea pietelor, producatorii se sinchisesc putin de stabilitatea conceptuala (evolutie).

Universitatile nu mai sint de loc focarul de inspiratie al acestor schimbari, ci sint reduse desori la pozitia penibila de explicator teoretic retroactiv. Totul in acelasi ritm indracit, pentru a nu risca indepartarea totala de "frontul tehnologic". De unde gestatia "accelerata" a cursurilor, adevarate incropiri, vesnic in faza impresiilor superficiale.

Ramase la remorca cercetarii si a realitatii, universitatile isi definesc metabolisme artificiale. Razboiul "publicatiilor" se defasoara in aceeasi nota de inflatie necontrolata. Scopul multora fiind de a se justifica, publicarea este fortata, iar literatura rezultata este mult mai vasta decit necesar, facind problematica orientarea.

Scrierile rezultate din aceasta isterie poarta amprenta grabei in care au fost elaborate. Sint sarite etape de rationament sau trepte de explicatie astfel incit discursul e aleator si informator doar in sens general (adaugare de impresii si idei), nu in sens arhitectural (construire intelegere la cititor). In fapt explicatia e inlocuita cu aluzia.

 

Aceasta literatura isi formeaza cititorii. Si astfel se inchide o bucla de reactie pozitiva (in sens cibernetic doar) care accentueaza suplimentar atrofierea spiritului de profunzime. Devine importanta arta de a extrage ceea ce e util din aceste "cocteiluri informationale", de a "citi in diagonala", de a "intelege in mare". Cei cu reflexe de meticulozitate sint inoperanti in acest cadru, prea lenti in "lectura", prea greoi in decizie.

 

Cum reactioneaza "apusenii" la aceasta situatie ? Cei ce au integrat regula jocului se descurca si nu reclama nimic. Doar uneori acuza ameteala in fata vidului ce se casca la o accidentala dezvelire a pojghitei ce-i protejeaza de profunzimi. Crizele acestea pot lua forme cronice (alienare sau stress) sau provoca accidente in izbucniri punctuale. In general insa, se poate trai in "miscare", daca ti-ai format reflexele de rigoare. Se dezvolta chioar o senzualitate a ritmului, o estetica a sa.

"Conservatorii", ramasi ancorati la metabolisme mai putin dinamice, sclavi ai stabilitatii si linistii, nu pot renunta la senzualitatea formelor adincite, la bucuria contemplarii lente. Ei sint eliminati din competitie, marginalizati, evoluind spre revolta, reactionarism sau nostalgie. O data retrasi din fuviul "progresului" isi pot gusta deliciile privirii de pe mal. In cadrul selectiei naturale, par a fi destinati la regresiune, datorita competitivitatii mai mici. In fapt lucrurile sint mult mai complicate, fiind greu de spus daca azi se clacheaza din participare sau din retragere.

Sint poate doua forme de atasament complementare, pentru spatiu si respectiv timp... 

 

Portret romanesc

Incercind o analiza comparata cu situatia produsa de organizaarea lagarului comunist, putem porni de la constatarea rezultatelor, pentru a cauta cauzele, si a intui pe aceasta baza perspectivele.

      

In afara variatiilor firesti, am putut constata o deosebire de ansamblu intre romani si canadieni (cred semnificativa ) la capitolul in discutie, mai ales la nivelul paturii intelectuale. In mare este vorba despre aplecarea (tendinta si potentialul) mult mai puternica spre profunzime a romanilor. Este plin Montrealul cu specialisti romani imigrati absolut deconcertati de profilul care li se cere aici pentru a avea succes.

 

In mare, acesti oameni vin cu convingerea ca profunzimea e cheia succesului, ca ea va face deosebirea in selectia valorii, ca se vor putea impune in masura in care vor excela intru ea, fara a fi infirmata in totalitate. Uneori acest lucru le si reuseste, dar in mai mica masura decit asteptarile, in primul rind daca fac efortul de a-si schimba atitudinea, adaptindu-se la noul model. Reusita depinde de o combinatie de valoare, flexibilitate si noroc.

 

Este cazul de a semnala in trecere o prima asimetrie, poate fundamentala : e mult mai usor de a deveni eficace superficial cind ai fost eficace profund, decit vice-versa.

 

Ce exprima insa ideea privind avantajul reflexelor de profunzime, cu care vin aici acesti oameni, de altfel foarte inradacinata la romani ? Ea este tot rezultatul unui proces istoric si social specific.

 

Intervin aici in primul rind temeliile istorice ale fiintei. Care dau anumite predispozitii. La romani respectul fata de intelepciune e "boala veche", poate legata de tendinta spre meditatie, poate legata de o anume pasivitate, poate doar o traditie spirituala. Pe teritoriul american mai ales, astfel de "gene" nu au predominat. Oamenii si-au facut un sistem de valori in sincronism cu viata pe care si-au croit-o aici.

 

Trecind apoi la educatia fiecaruia, sau mai general la efectul vietuirii in conditiile "asigurate" de comunism, gasim elemente care justifica diferentele :

      

Descurajarea competitiei deschise, a adus o atenuare a febrilitatii productive, creatoare de nou. Timpul a incetinit. Schimbarile au avut loc intr-un ritm incomparabil mai lin, lasind timp rumegarii. Un exemplu expresiv este stabilitatea unor produse ca "Dacia" sau "TV Snagov", care au lasat inginerii implicati sa intre pina in cele mai mici detalii...

Cursurile universitare au putut urmari "realitatea" (saracita binisor), au putut bate in pulsul anticariatului, deci ... a pofunzimii. Producatorii, cercetatorii, studentii, autorii, s-au desprins in doua categorii destul de nete : pasionati si indolenti. Pasionatii, lipsiti de satisfactia materiala, iesiti din bucla si logica ei, au gasit compensatii in lucru "bine facut" atitudine ce predispune firesc catre adincime.

 

Cartile, rare, au intretinut un gust pentru lectura, care s-a intovarasit de o aura de rafinament, revolta, refulare si aventura. Lipsa "distractiilor" diversificate au lasat loc pentru energiile curiozitatii. "Cecitatea" produsa de vidarea existentei sociale, a dus la hipertrofierea simturilor neincatusate. S-a facut cult, in cultura, pentru lucru meticulos, clar si convingator de la un capat la altul. In lipsa oceanului informational, fiecare carte a trebuit sa se justifice prin ea insasi.

 

Toate acestea au avut de confruntat efectele degeneratoare ale organizarii comuniste. S-a produs un fel de selectie prin calire: unii s-au cufundat in turpitudine, pierzindu-si si mobilitatea si adincimea. Altii s-au descurcat prin mijloace de cu totul alta facura, dezvoltindu-si structuri in consecinta. Altii in fine, au suprvietuit intoxicarii, gasindu-si refugiu INAUNTRU. Insula interioara a fost prea importanta pentru supravietuitori, pentru a nu dezvolta tendintele de introspectie si in consecinta de rezolvare a intrebarilor in adincime.

Acestea sint unele din explicatiile posibile a minusului de capacitate de superficialitate (plusului de diponibilitate pentru profunzime), pe care il manifesta o anumita parte a romanilor.

Experienta celor intemnitati indelungat confirma din plin aceasta transformare.

 

Ce se intimpla in clipa in care un astfel de personaj se arunca in viltoarea "vestica" (mai ales americana). Are loc un soc dureros. Mai intii, pentru ca ii este infirmata speranta ca in sfirsit, isi va vedea valorile larg impartasite, ca nu va mai fi "impotriva valului", singur. Asadar este lezat in setea de impartasire.

Schimbarea sitemului de valori, pentru a intra in sincronism cu noul context (ritm), pe linga greutatea metabolica, atenteaza si la esafodajul respectului de sine, platit poate cu renuntarile la eficacitate facute odinioara din motivatii profunde (demnitate etc). Apare ideea coroziva ca aceste daruiri au fost fara rost, regretul de a nu fi fost mai "economic".

 Jocul la nivelul sistemului de valori e de altfel extrem de periculos, riscind taierea radacinilor (axului) fiintei, intr-un moment in care regenerarea unuia nou nu mai e posibila. Si riscul de a ramine supendat in vid.

Ramine posibilitatea simularii (dedublarii), adica a actiunii de un fel (activa, arivista, febrila, superficiala) cuplata la un sistem de valori antagonic. Capacitatea de a trai cu o astfel de "fractura existentiala" tine de forta, sau umorul, sau mobilitatea, sau disperarea fiecaruia. In genere efectul are sanse mici de fi armonios.

In sfirsit, ramine incapatinarea (sau inertia) pe vechiul sistem de valori, pe vechile reflexe adincite. Raportat la subiectul in discutie asta inseamna sa continui sa ataci "in adincime" sa sondezi. Sint sanse mici ca vei gasi un loc in care acest stil sa te avantajeze, dar daca acest lucru se intimpla totusi, e probabil cea mai buna iesire, evitind clivajul, dezradacinarea sau ineficacitatea.

Ce mai poate face impotentul intru superficialitate ? Poate incerca, folosindu-si tocmai disponibilitatile analitice sa inteleaga celalalt mod de a fi. Daca nu se poate converti intru el, poate reusi totusi sa-l accepte, sa-i perceapa parfumul, astfel incit convietuirea cu cei de acest fel (majoritari) sa-i devina suportabila, ba poate chiar placuta ...

 

In definitiv, de undeva, (de sus, de jos, de departe, de niciunde...) zadarnicia isi rinjeste numitorul comun...

Ioan Rosca

 17 ianuarie 1995